95. Oscar Ödül Töreni’nde ödüller sahiplerini bulurken bu sloganın kulaklarımızda yankılanacağını hiç düşünemezdik. Evet, dün akşam gerçekleşen törende bir peri masalı daha gerçek oldu. Çoğunluğu uzak doğulu aktörlerin rol aldığı “Her şey her yerde aynı anda” adlı film aday olduğu tüm büyük kategorilerde heykelciğe uzanarak tam yedi ödülle geceye damga vurdu.

Eleştirisini 10cümle’de de yayınladığımız film farklı kurgusu ve oyuncuların birden fazla karakteri aynı film içinde sergiliyor olması nedeniyle neredeyse eşsiz bir sinemasal yapıya sahip. “Film içinde film” olarak karşımıza çıkan bu bakış açısından Akademi’nin de hayli etkilendiğini söyleyebiliriz.

Filmi özel kılan noktalardan biri de oyuncuların geçmişleri… Malezya kökenli aktris Michelle Yeoh ve Vietnam kökenli Ke Huy Quan hayat hikayeleriyle ve yaptıkları konuşmalarla adeta dün hayat dersi verdiler. İkisi de hayatta her şeye ragmen umudun bitmediğini, yenilgilere ragmen vazgeçmeyenlerin başarıya bir şekilde ulaşacağını mesajlarıyla akıllarımıza kazdılar.

Her ne kadar Çin’e karşı sosyopolitik mesajların geceye hakim olduğu dile getirilse de bu insancıl yaklaşım gelecekte birçok insan için ilham kaynağı olabilir. Bir film, herkesin hayatını değiştirebilir.

YORUMLAR