Dennis Villeneuve, Hans Zimmer ve Timothée Chalamet. Bu üç isim, Dune serisinin ilk filmi olan Çöl Gezegeni’nde bir araya geliyor. Bu üç ismin ön plana çıkmasında ise filmin görselliğinin Villeneuve ile, müziğinin Zimmer ile, oyunculuğun Chalamet ile üst seviyeye çıkması.

Daha önce 1984 yılında David Lynch tarafından yine aynı adlı romandan uyarlanan film, belirsiz bir zamanda özel yetenekleri olan bir kahramanın farklı dünyalar arasındaki yolculuğuna şahitlik ediyor. Ana mekan olarak çöl gezegeni kullanıldığından tonlarda olduğu gibi ya kahverengi ya da karşı gücü simgeleyen metali andıran grileri görmekteyiz.

Dünyaca ünlü film müziği yapımcısı Zimmer ise yüksek davul vurguları ile bu tonlara eşlik ediyor. Öte yandan artık bir yıldız olduğuna otoritelerce de kanaat getirilen Chalamet, sıradışı mimikleri ve iniş çıkışlarıyla bu görüntü-ses uyumunu güçlendiriyor.

Fantezi film sevenlerin hikaye olarak çok da farklı bir akış bulamayacakları filmi özel kılan da işte bu üçlünün filme yaptığı katkılar oluyor. Zaman zaman film, sekans yavaşlığından zora düşse de ilginç fikirlerin görsellikle bütünleşmesi sayesinde izleyiciyi ayakta tutuyor, örneğin; çölde sineklere benzetilmiş hava aracı ya da çöl insanlarının suyu kullanış biçimi.

Size şimdiden “iyi seyiler” dilerken ana temaya da atıfta bulunalım; “Korku, aklın katilidir.”

Dune
8
OYUNCULUK
7.5
HİKAYENİN ANLATIMI
9
GÖRSELLİK
10Cümle 8

YORUMLAR